Return to site
· enneagram

Melyik karakter lehetsz Te?

Mindannyian a saját karakterünkön keresztül viszonyulunk a világhoz. Pici gyerekként még ,,tágasan" érzékelünk, majd történik valami; ami a környezetünk szerint talán nem is nagy dolog; de a mi életünknek meghatározó eseménye lesz.

A világunk ezen esemény hatására leszűkül, és körénk záródik valami, amire aztán ráépül a személyiségünk, ez az amit a külvilág fele mutatunk a továbbiakban.

Többféle meghatározása van a karaktereknek, az alábbi ábra kicsit viccesebben mutatja ,,kit" is takarnak a számok.

broken image

Ez olyan, mintha egy sajátos szemüvegünk lenne, amit úgy 3-5 éves korunk körül ,,választunk" a kilencféle típus közül. Ez a karakter típus örökre megmarad. Hogy milyen legyen? Vastag vagy vékony? Rugalmas legyen a keret, cserélhető lencsével, vagy merev? Esetleg a lencse sötétebben, homályosan vagy talán világosabban láttassa a körülöttünk lévő dolgokat, eseményeket? Ezeken tudunk változtatni. A fejlődésünket épp az adja, hogy van lehetőségünk visszatérni tisztább önmagunkhoz.

Csupán önmagam miatt kezdtem el jó pár éve az enneagramal foglalkozni mert változni, változtatni szerettem volna, aztán szerelem lett belőle. Na nem első látásra, hanem ahogyan egyre jobban elmélyültem benne, hónapról hónapra folyamatosan foglalkoztam vele, lépésről lépésre nyíltak ki az egyes karakterek előttem.

Eleinte csak akkor használtam, ha valakivel konfliktusom volt. Így kezdtem el meghatározni a gyermekeim, párom karakterét. Csodás volt felfedezni, hogyan fonódnak össze a karaktereink egymással. Kinek mi a nehéz, mi megy könnyen, hogyan szeressük jól. Elkezdtem a mindennapjaimba átültetni. Családi kapcsolataink sem véletlenek, nekünk az enneagram hatalmas segítség volt a konfliktusok idején. Megértettem miért olyan a másik amilyen, hiszen mélyen belül csak ,,olyan" tud lenni. Segített szeretni tanulni, hiszen a legközelebb állókkal szokott olykor a legnehezebb lenni érzelmileg.

Működik, mert közelebb hozza az embereket az által, hogy megértjük a saját mozgató rugóinkat, és a másikat is. Nem hibásak vagyunk, csak egyszerűen másként érzékelünk. Ha tudjuk ezt, akkor fel lehet használni arra a tudásunkat, hogy erősíteni tudjuk egymást, vagy könnyebben menjünk át a konfliktusokon, így kevesebb lelki sérülést okozunk önmagunknak, és a másiknak is. Könnyebb így a megbocsájtás is mindkét félnek.

Bármilyen kapcsolatunkban használni tudjuk, hiszen megmutatja a mozgásunk irányait is. Mi az ami kibillent az egyensúlyból és stresszt okoz, megmutatja a szív irányunkat is, ami felé ha elmozdulunk egy könnyedebb, békés érzést ad.