Return to site

A Harcos, az Alfa és a Király

· enneagram

A kép csak illusztráció

Az enneagram " rossz " fiúi" vagy mégsem?

Nem rég voltam egy beszélgetésen, ahol az egyik hölgy megjegyezte, milyen nehéz egy Alfa Hímmel boldogulni, és a nők mennyire rájuk vannak kattanva.

Valóban nehéz, mert meglátod és vonz, nem csinál semmit, csak van és már az maga vonz, az energiája. A hatása alá kerülsz és többé nem vagy a magad ura.
Ő persze önmaga számára teljesen természetes. Megtanult erősnek lenni, megtanult függetlennek- szabadnak lenni, gyermekkorából hozza ezt magával. (aminek az okáról most nem írok) Árad belőle ez a szabadság és az erő, olyan ember akit nem lehet megkötözni.

Ő aztán ott van hajnalig a buliban, és képes valahol megreggelizni veled, majd dolgozni estig, hogy aztán beájuljon az ágyba aludni, és másnap folytassa ugyanonnan az egészet.
Hozzá odajárulnak a nők, meghajolnak a férfiak. Miközben ő csak létezik, nem harcol, néha csak megfigyelő, beszélgető pozícióban van ott a buliban.
Mindegyik karakternek megvan az ahol célt téveszt, e típus számára a bujaság a főbűn. Általában könnyen, gyorsan a "lényegre" kerülhet a sor, ami nem jelenti azt, hogy már kapcsolatban is van valakivel. Sok nő veszi körül. Elmondja a "hódításait", henceg vele, hogy most épp 2 versenyzője van, vagy 7. Sokan írnak rá napi szinten, érdeklődnek, hogy mi újság, hogy van; vagyis hódolnak neki a nők, népszerű.

Számára a sebezhetőségtől való félelem az egyik legnagyobb ellenfél, épp ezért mindent erősen kontrollál a területén, Még az érzéseit is. Ha harcolsz vele emberedre akadsz, amikor olyat akarsz tőle erővel, amit ő nem akar, akkor egyszerűen elnyom, egy pillanat alatt győz le, és meg is mondja, hogy miattad van az egész, te hozod ki belőle. Ami valahol igaz is. E mellett ért a dolgok megoldásához és a munkájához is. Automatikusan áll az élre, hiszen ő tudja ezt a legjobban csinálni. Megvan az ereje hozzá, és szívesen követik is az emberek általában.

Mindaddig így él, amíg egyszer csak sok nem lesz a "jóból".

Ha szerencsés, történik valami rendkívüli az életében. Például csődbe megy a jól menő vállalkozása, vagy valaki súlyosan átvágja a párkapcsolatában, családjában, vállalkozásában. Valaki, akiben már megbízott és közelebb került hozzá. Valami olyan történik amit nem tartott az ellenőrzése alatt, de hát lehetetlenség mindent kontrollálni, és elkerülhetetlenül, szinte törvényszerűen megsebzik. Fáj neki, végtelenül fáj neki, amit egyébként rezzenéstelen arccal visel, hiszen nem láthatják gyengének. Ahogyan betegnek sem láthatják soha, mert az mind a gyengeséghez kapcsolódik. Inkább elvonul, ilyenkor van hogy hónapokig csak otthon ül, mozog ugyan a világban, de jellemzően visszavonultan él. A stressz irányát éli a szíviránya helyett.

Erőt gyűjt a visszatéréshez és persze bosszút forral. Ilyenkor valóban kiderül, hogy kire számíthat - nem lesz túl sok ember- hiszen a gyengék azonnal elhúznak mellőle, keresik az új erőt, vagy legalább is menekülnek a veszteség elől. Ez újabb csalódás a számára és gondolkodni kezd. Ha ügyesen megy át a nehézségen, képes levonni a tanulságokat.
A mélypont után eljön a pillanat, amikor lemond a csajozásról, az üzletet újra felépíti, családi kapcsolatai megméretődnek, ő maga pedig a krízis hatására "tisztává válik", miközben átesik a másik végletbe. Zárt és megközelíthetetlen lesz. Már képes önmagát korlátozni, saját magától. Ez az igazi erő megszerzésének a helye és ideje.

Párkapcsolat miatt már csak egy igazi szeretetteli nő felé képes lépni. Nagyon mérlegel, szelektál. Nem ugyanúgy vonzza az új kínálat, bár még szórakoztatja kétség kívül. Megnézi, teszteli a jelölteket, és kivár. Addig nem adja magát, amíg nincs meg az az egyetlen, akiben újra meg mer bízni, akit átvilágít, megméri a nő erejét, lehet-e bízni benne. Aztán pedig dönt. Ebben az állapotában még vonzóbb, még többen akarják, hisz már nem adja magát. Már csak az egyetlen felé nyílik ki, aki nem megszerezni akarja, hanem megkapja őt és elfogadja, aki lágy, szeretetteli, átlátható, jó, és aki igaz. Őt fogja beengedni, neki odaadja magát, viszont az a nő már erős, tisztában van az erejével, épp ezért nincs benne akarás, szerezni vágyás és megengedheti magának a lágyságot, a türelmet.

Így születik meg az igazi teremtő páros, mert a férfi megszerezte a fájdalmon át az útja során az erejét, és ez az erő megadja magát a lágy női energiának, ott lehet gyenge annál a nőnél. Ott már nem győzik le, hanem tisztelik gyengeségében is. A nő ugyanúgy csiszolódott sok-sok időn és kapcsolaton át, sok-sok sírással, változással. Viszont megérte, mert együtt már kapcsolódni tudnak a felsőbb energiával, és elkezdhetnek hozzájárulni a világhoz. Létre hozni valami önmagukon túlmutató dolgot. Ez már az új építésének az ideje, a király és a királyné születik meg. Aztán pedig gondoskodnak a családjukról. országukról, hiszen ennek a karakternek szíviránya a gondoskodás. Így teljesedik ki az élete, irányt ad másoknak, ketten együtt pedig példát is mutatnak, Bölcsen és Szeretettel uralkodnak birodalmukban.