Return to site

Szerelem-kép-ző

· párkapcsolat

Van képed hozzá.? 

De most őszintén kérdezem, készítettél magadban képeket, érzéseket arról, hogy mitől vagy boldog az életedben, a párkapcsolatodban?

Vagy csak várod, hogy egy szép napon boldog leszel. Ha nincsenek képeid, tudatosan megfogalmazott gondolataid ezzel kapcsolatban, akkor honnan tudod, hogy

" Ö AZ IGAZI..."?

Az is lehet, hogy szeretnéd ha egy szenvedélyes szerelem magával sodorna, de vajon a puszta vágy a hétköznapokban is elég lesz? Úgy tűnik a vágy mint indító energia, nagyon fontos. Ám egy stabil párkapcsolathoz tudatosság és tervezés is kell.  

Ha most végiggondolod, a Te esetedben hogyan van ez? 

Nagyon sok embert látok, aki akár boldog is lehetne a párkapcsolatában. De sajnos felszinesen kommunikálnak egymással, így nem tudják meg soha egymás belső vágyait, gyengeségeit, erősségeit. Nem kerülnek igazán közel egymáshoz, mert nem teremtették meg az érzelmi biztonságot, nem volt tér és idő erre áldozva. Ezért mindketten egyfajta hiányban és elégedetlenségben élnek. A másiktól várva saját boldogságukat. Pedig csak figyelniük és bizalmat adniuk lenne jó a mellettük lévő embernek. Ezzel adnának lehetőséget az igazi mély belső kapcsolódásnak és a harmónia megteremtésének.

broken image

Mindegy, hogy van e párod jelenleg vagy nincs, a téma úgy tűnik mindig aktuális. Mintha már az ovis korszakunkban elkezdődnének a szerelemmel kapcsolatos "nehézségek". Én azt látom, hogy 60-70 éves korukra sem múlik el az embereknél az aktualitása.

De miért is nehéz igazi társra, szerelemre találni?

Az enneagram (karakter típusok) szerint mindannyian elveszítjük tisztább Énünkkel a kapcsolatot valamikor 3-5 éves korunk között. Mindannyian a 9 karakter típus valamelyikébe tartozunk. Az újabb kutatások szerint minden egyes karakterhez hozzárendelhető 1-1 fő "bűn".

"A bűn eredetileg csupán céltévesztést jelent."

A "bűn" Istentől/ Univerzális energiánktól való elválasztottságunkat jelenti, és egyben a többi embertől és önmagunktól való elválasztottságot is. Ezért küzdünk folyamatosan a kapcsolatainkban, mert elvagyunk választva önmagunktól és egymástól is.Érezzzük belül, hogy nem vagyunk boldogok és vágyunk visszatalálni az Egy(s)Égbe, békében lenni önmagunkkal és másokkal. De ez csak akkor megy, ha elengedjük a "bűnünket", vagyis a jó útra állunk, és visszatalálunk. Ehhez önismeret kell. Ha felismerjük azt, hol, mikor és miben tévesztünk célt, át tudjuk alakítani. Új gondolkodásmóot kell építeni, új érzelmeink lesznek és új cselekedeteink. Újjászületünk, a magasabb Énünk segítségével.

Mindenki azon az úton tud visszatalálni ahol eltávolodott az egységtől. 

Ezt az egységet szeretnénk létrehozni a párkapcsolatunkban is. Valójában legbensőbb vágyunk ez. Ehhez nem feltétlenül kell vallásosnak lenni, elég egyszerűen csak megfigyelni az életünket.

Ahol célt tévesztünk nap mint nap, az a harag, büszkeség, hiúság, irigység, kapzsiság, falánkság, bujaság, restség és a félelem. 

A párkapcsolatokban a másik ezekre világít rá öntudatlanul. Mi pedig épp ezek elől menekülünk a legjobban. Ezért azt gondoljuk, hogy a másikkal "baj" van. Vagy azt, hogy minden nő/férfi egyforma. Ilyenkor leggyakrabban egyszerűen csak mi nem akarunk változni. Pedig ott fejlődhetnénk együtt a legjobban és lebontogathatnánk újabb téglákat abból a falból ami elválaszt bennünket egymástól. Az együtt fejlődés akkor lehetséges, ha a szerelem, szeretet, mint legfőbb összetartó erő nagyobbá válik az elválasztó falnál.

Ebből az következik, hogy a szerelmet, szeretet kell erősíteni, kiterjeszteni minél jobban a kapcsolatainkban. A másik ember iránt érzett szeretet segít túllépnünk saját önzésünkön. 

Mindannyian ki vagyunk billenve valamelyik irányba. A túlzott önérvényesítés, pl.amikor nálunk van a hatalom, (pénz) gyakran csak az lehet amit mi engedélyezünk a másiknak.  Ilyenkor  a másik, az  önérvényesítés, határhúzás nélküliség és a félelem állapotában van. Ezért lehet diktálni neki a feltételeket. Mindaddig így élnek amíg valaki el nem kezd változni, vagy egy külső kapcsolatot (szeretőt) nem keres. 

Ahhoz, hogy ez meglegyen, ismernünk kell önmagunkat. Tudnunk kell milyen is a szeretet számunkra, és mit is tudunk mi magunk tenni érte.

Ideje elgondolkodni azon, hogy pontosan honnan tudjuk, miből is érezzük, hogy szeretve vagyunk.

Ha szeretnéd, hogy ne csak véletlenek sorozatai legyenek a kapcsolataid, ideje megvizsgálni, meghatározni mi a jó neked. Ha ez megvan, akkor következő lépésben maghatározzuk mit is tudsz te beleadni egy kapcsolatba.